Cena Celtica

Uitnodiging

Inschrijven mogelijk voor alle geïnteresseerden, niet alleen voor leden van Classici Lovanienses

In 2016 hebben de Romeinen de hele wereld in hun greep. De hele wereld? Nee, een kleine nederzetting bleef moedig weerstand bieden aan de overweldigende cultuur van de Romeinen en is nog steeds vrij van gelijk welke Romeinse invoed… Hoog tijd om daar dringend verandering in te brengen.

Dat kleine Gallische dorpje is ondertussen uitgegroeid tot een archeologisch park en is te vinden onder de naam Aubechies in Beloeil (http://www.archeosite.be/index.php?lang=nl). Het plaatsje ligt in de provincie Hainaut en dat is een kleine 80 km van Brussel en 70 km van Gent. Kortom, een afstand die door ervaren legionairs met stevige caligae makkelijk te overbruggen is!

Commilitones, de datum van onze roemrijke invasie ligt al vast en jullie mogen die ook vol enthousiasme bekend maken bij jullie vrienden, familieleden en eventuele tafelparasieten, op voorwaarde dat hun beurs rijkelijk gevuld is, opdat zij jullie rijkelijk van gerstenat kunnen voorzien. Noteer alvast in jullie agenda, of onderstreep het als het er reeds staat, dat wij Aubechies willen overweldigen op zaterdag 11 juni vanaf 15 u in de namiddag.

Sterker, we zijn er zo zeker van dat de overwinning binnen handbereik ligt, zodat we zelfs al een volledige activiteitenlijst hebben uitgewerkt.

15 u: Bezoek aan het domein waar wij samen met de Keltische re-enactors van Deuoxtonion (http://www.deuoxtonion.be) en de Nederlandstalige gidsen van Aubechies de enige gasten zullen zijn. Jawel, jullie lezen het goed, de Keltische vijand is gezwicht voor onze Romeinse sestertiën! We laten ons onderdompelen in de vijf historische periodes die in het park vertegenwoordigd zijn, van het Neolithicum tot de Gallo-Romeinse periode. Ook de 'Ruimte Léonce Demarez', het bijbehorende museum, kan bezocht worden.

18 u: Start van de maaltijd met bijhorende dranken:

* aperitief: Gallische groentesoep, Gallo-Romeinse hapjes en 1 glas honingwijn
* hoofdgerecht: varken geroosterd aan het spit met Gallische groenten, overgoten met honingsaus
* dessert: lokale kazen, geroosterd brood en vleespaté
* drank: 1 glas Cervoise (Keltisch bier) en 1 glas water

De maaltijd wordt opgeluisterd met Keltische muziek en ook de Keltische re-enactors zullen voor spektakel zorgen.
Er is ruim de mogelijkheid om extra drank te kopen aan min of meer democratische prijzen en er zal ook een stand zijn waar excellente mede verkocht wordt.

22 u: afsluiten van de bar

23 u: afsluiten van de site

Mogen wij jullie toch vragen om, alvorens het dorpje te plunderen, een kleine bijdrage te leveren in de kosten die wij gemaakt hebben om deze Kelten te overtuigen zich aan ons over te geven?

De afgeronde prijs voor deze unieke middag en avond bedraagt 50 euro per persoon. U bent ingeschreven van zodra u dit bedrag gestort hebt op ons rekeningnummer BE60 7341 7918 4570 (KREDBEBB) t.a.v. Classici Lovanienses, Blijde-Inkomststraat 21, 3000 Leuven.

In elk geval belooft onze Cena Celtica een waardige opvolger te worden van de felgeprezen Cena Romana: wie weet ontmoet je er zelfs Willy Evenepoel als Asterix en Hans Hauben als Obelix? Jan Papy kandideert nu al voor de rol van Caesar, maar hoogstwaarschijnlijk zal hij hiervoor de gladii moeten kruisen met onze eigen gladiator Herbert Verreth! En wie zou de druïde van dienst zijn of wie wordt vastgebonden met een prop in zijn mond? Jawel, wij kennen onze klassiekers, uiteraard spreken we hier nu niet van 50 shades of Grey, maar van Asterix, of wat had u gedacht!

Om het plezier nog te vergroten roepen wij jullie op om met zoveel mogelijk jaargenoten te komen: ons leger kan best nog wat versterking gebruiken! Sterker nog, zodra je tien mensen inschrijft, kan de elfde persoon gratis komen. Het jaar dat met de meeste mensen aanwezig is, wordt door ons met vloeibaar goud overspoeld! En zou het niet prachtig zijn als jullie Aubechies in bijpassende kledij komen bezoeken? Kies zelf maar, ofwel draag je de kledij van de onderworpen vijand – als één stam vol jaargenoten - ofwel hul je je in de stijlvolle kledij van de overwinnaar! De mooist verklede personen krijgen van ons een prachtig aandenken!

Kortom… deze avond wordt opnieuw een moment om nooit te vergeten en blijvend te koesteren, net zoals onze onvolprezen Cena Romana!

Tot op de Cena Celtica!

Namens Classici Lovanienses,
Bert Gevaert


Info over de streek

De Archéosite van Aubechies ligt langs de Romeinse heirbaan tussen Velzeke en Bagacum (Bavay), midden in het gebied van de Nerviërs. Voor wie niet genoeg heeft aan onze Cena Celtica en er een echt Nervisch weekend van wil maken, zijn er op een afstand van pakweg 85 km een aantal zeer interessante archeologische sites en musea te bezoeken.
Meer info voor deze toeristische route op http://www.viabavayvelzeke.com/#!la-via-bavay---nl/c2t2,
met de bijbehorende brochure te downloaden op http://menapia.discipline.ac-lille.fr/LivretviaromanaBavayVelzeke.pdf.

In het Provenciaal Archeologisch Museum van Velzeke in Oost-Vlaanderen kan je opgaan in het dagelijkse leven van deze Gallo-Romeinse vicus aan de hand van archeologische vondsten van de Prehistorie tot de Merovingische periode. Het museum heeft een uitgebreid aanbod voor kinderen en jongeren om kennis te maken met het archeologische materiaal.
Meer info op http://www.pam-ov.be/velzeke.

De blikvangers van L'espace gallo romaine van Ath in de provincie Hainaut zijn drie gerestaureerde rivierboten uit de 2e eeuw n.C. die gevonden zijn in de nabije vicus van Pommeroeul. Een van deze aken is overigens als replica te bewonderen in Aubechies. Van februari tot november 2016 kan je er ook genieten van de tijdelijke tentoonstelling 'Er was eens… Een kindertijd toen en nu'.
Meer info op http://www.ath.be/loisirs/culture/musees/espace-gallo-romain.

De Archéosite van Aubechies-Beloeil, een 17 km ten zuidwesten van Ath, maakt een reis door de tijd van niet minder dan 5000 jaar. In dit openluchtmuseum genre Bokrijk staan reconstructies van twee neolithische hoeven uit de Bandkeramische periode (in Aubechies de Donau-cultuur genoemd) (ca. 5500-4500 v.C.) en uit de Blicquy groep (ca. 4500 v.C.); vier woningen uit de Bronstijd (ca. 1800 v.C.), de Hallstatt periode (ca. 450 v.C.) en de Keltische La Tène periode (1e eeuw v.C.), en ten slotte een Gallo-Romeinse tempel, villa, plantentuin en necropolis.
Meer info op http://www.archeosite.be.

De stad Bagacum (Bavay) in het noorden van Frankrijk is gesticht rond 20-15 v.C. op de heirbaan tussen Colonia Claudia Ara Agrippinensium (Köln) en Gesoriacum (Boulogne-sur-Mer). Het werd de hoofdplaats van de Civitas Nerviorum, een van de vier districten waarin de provincie Gallia Belgica was verdeeld. Het indrukwekkende Romeinse forum (240 x 110 m) wordt sinds 1790 opgegraven en maakt samen met een aantal andere gebouwen en monumenten deel uit van de archeologische site die open staat voor het publiek. De mooiste archeologische vondsten worden tentoongesteld in een boeiend museum.
Meer info op http://forumantique.lenord.fr/fr/Accueil.aspx.

kaartcena.jpg

Enkele sfeerbeelden van het bezoek vorig jaar door het bestuur dat erg onder de indruk was van het park, en dat ondanks het druilerige weer

CAM00502.jpg CAM00503.jpg
CAM00504.jpg CAM00505.jpg
CAM00506.jpg CAM00507.jpg